Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η αγάπη είναι το καλύτερο παυσίπονο!


Η αγάπη μπορεί να συνοδεύεται και με…. πόνο,όμως σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσει και δραστικό παυσίπονο! Βασιζόμενοι σε ακτινολογικό έλεγχο εγκεφάλων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περιοχές που εμπλέκονται στο αίσθημα του πόνου, ενεργοποιούν επίσης και τις ερωτικές σκέψεις…
Προκαλώντας μέτριας έντασης πόνο σε 15 φοιτητές, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, έλεγξαν εάν την ώρα που έβλεπαν μία αγαπημένη τους φωτογραφία ο πόνος τους αποσπούσε. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “PLoS ONE” ήταν προσφάτως ερωτευμένα και οι ειδικοί έλεγξαν εάν ο έντονος έρωτας που παρατηρείται τους πρώτους μήνες της γνωριμίας, μπορούσε να αποτελέσει και παυσίπονο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες προκειμένου να μετρήσουν τη δραστηριότητα σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.
Περιέλαβαν περιοχές όπως αυτές που συνδέονται με την ορμόνη δοπαμίνη, της οποίας η έκκριση με πολύ ευχάριστα γεγονότα, όπως η κατανάλωση σοκολάτας.
Συγκρίνοντας τις εξετάσεις, αποκάλυψαν πως όταν κάποιος βλέπει τη φωτογραφία τους αγαπημένου του, μειώνεται η δραστηριότητα στο σημείο του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα του πόνου.
“Η αγάπη προκαλεί αναλγησία και διεγείρει τις ίδιες δομές στον εγκέφαλο που διεγείρουν και τα πιο ισχυρά αναλγητικά, τα οπιοειδή”, εξηγεί ο δρ Jarred Younger από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.. 
 www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου