Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Dr. Zhivago - Omar Sharif, Julie Christie (Classic Movie)1965

Ταινίες που αγαπήσαμε: Δόκτωρ Ζιβάγκο (Doctor Zhivago)

Δόκτωρ Ζιβάγκο
Ο Δόκτωρ Ζιβάγκο, ένας χειρούργος με πάθος για την ποίηση, παντρεύεται την κόρη μιας αριστοκρατικής οικογένειας αλλά ερωτεύεται την Λάρα, μια κοπέλα των κατώτερων τάξεων. Ο Ζιβάγκο βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος ανάμεσα στη θέλησή του να μείνει πιστός στη γυναίκα του, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σ” αυτόν και το πάθος του για τη Λάρα, η οποία ξυπνάει την ποίηση μέσα του και γίνεται η μούσα του.


Οι πολιτικές αναταραχές της χώρας του όμως, φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλα διλήμματα…
(Πηγή: mdogmovies.blogspot.com).
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Προσωπική άποψη: Έχουμε διαβάσει το βιβλίο, έχουμε δει την ταινία περισσότερες από μια φορές! Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, που η ταινία -στη μνήμη μας τουλάχιστον- υπερτερεί του βιβλίου. Κλείνουμε τα μάτια, όπως κάνουμε κάθε φορά που γυρίζουμε στο παρελθόν, και τη σκέψη μας γεμίζουν τα υπέροχα μάτια της «Λάρα».

Μπορούν αυτά και μόνο, να γεμίσουν ολόκληρη την οθόνη! Ύστερα η μουσική, τρυφερή λυρική, μας συντροφεύει από την πρώτη φορά την ακούσαμε. Από τις καλύτερες μουσικές που έχουν γραφτεί για τον κινηματογράφο! Και τέλος εκείνες οι υπέροχες εικόνες τόσο στη φύση όσο και στα πρόσωπα των ηρώων, όταν φεύγει ο Χειμώνας και έρχεται η Άνοιξη! Από τις σκηνές που σου κόβουν την ανάσα! Σκηνές που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας!

Αυτά όσον αφορά την μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Θα ήταν όμως άδικο να μην σταθούμε -εκ των υστέρων- λίγο στον ήρωα του Πάστερνακ τον Δόκτορα Ζιβάγκο: Αρνείται πεισματικά, «όταν έφτασε η μέρα», να πει «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι». Βλέπει τα γεγονότα αποστασιοποιημένος. Ακόμη κι όταν το σκάει από το νοσοκομείο, μετά την απαγωγή του, δεν πάει στην άλλη μεριά. Η αδράνεια… είναι η κινητήριος δύναμή του, που τον οδηγεί στην αποδοχή της ματαιότητας των πραγμάτων. Θανάσιμο ίσως αμάρτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου